Wednesday, August 4, 2010

Demam 'misteri'

Sekarang musim sakit... banyak yang complain sakit kerongkong, flu, batuk berkahak, batuk tidak berkahak.. dan tak kurang juga yang menghidap ...demam 'misteri'. Anak akak pun terkena penyakit yang akak baru jumpa akhir-akhir ini..
Hari Sabtu yang lepas, badannya mula memanas, tanpa batuk, tanpa sakit kerongkong. Seakan-akan tiada tanda-tanda terkena jangkitan yang boleh menyebabkan demam panas. Demam panas yang datang dan pergi seperti demam denggi. Tapi tiada tanda-tanda merah (syukur.. bukan denggi.. ). Tiada blister kat tangan dan kaki... (syukur.. bukan HFMD- Hand, Foot, Mouth disease...).. Tiada muntah-muntah dan tiada pula cirit-birit.
Akak rasa tertekan.. ialah. Anak akak baru dapat chicken pox hari tu, jadi kena kuarantin dari sekolah selama 2 minggu. Lepas 2 minggu.. kini kena demam lagi????? Kemungkinan besar terkena demam viral. Kalau pergi doktor biasa, pasti doktor bagi ubat antibiotik.. Walaupun jangkitan virus tidak boleh diubati secara langsung menggunakan antibiotik, namun antibiotik tetap menjadi salah satu ahli dalam senarai ubatan yang diberi oleh doktor. *Sorry, Mr Doctor.. Bukan semua doktor buat begitu, mungkin kebetulan para doktor sekitar bandar tempat akak tinggal sahaja yang practise begitu.. Akak rasa kemungkinan doktor mempunyai pendapat sendiri mengenai perkara sebegini.. Kekadang ada logiknya juga.. sebab ada kemungkinan jangkitan dalaman yang kita tidak nampak, menyebabkan simtom demam kelihatan seperti demam viral, walaupun pada hakikatnya mungkin sakit itu disebabkan oleh jangkitan bakteria.
Akak berdoa sungguh-sungguh agar anak akak tak perlu guna antiobiotik. Sudah lama juga anak akak tak guna ubat tu. Ubat tu kalau ambil banyak boleh melemahkan sistem antibodi badan dalam jangkamasa panjang. Akak agak pantang nak guna antibiotik.
Kakak cuba dengan ubat demam biasa dan ditambahkan dengan minuman vitamin C berdos tinggi. Akak cuba dengan Redozon ber zink.. Syukur.. lepas 3 hari, anak akak sudah boleh balik ke sekolah.. Akak sangat gembira, akak sudah jumpa salah satu cara untuk mengubati demam panas tanpa menggunakan antibiotik..

Ini tips untuk demam panas, terutamanya demam jenis viral:
1) Mengawal tahap kepanasan dalam badan semasa demam panas amat kritikal, kerana demam panas yang keterlaluan boleh merosakkan otak dan menyebabkan kecacatan jangka panjang. jadi, mengawal kenaikan suhu badan dengan menggunakan 'Kool-Fever' dan pengambilan ubat demam sangat penting.
2) Pada masa yang sama, berikan anak Vitamin C berdos tinggi (Redoxon adalah jenama yang berkesan kerana boleh dilarutkan dalam air) untuk membantu meningkatkan tahap antibodi badan anak.

Apakah tips yang tuan-tuan dan puan-puan gunakan untuk membantu si manja semasa mereka mengidap demam panas? Marilah kongsikan bersama..

Sila nantikan post yang akan datang.. akak akan kongsikan pula tips untuk jangkitan batuk berkahak akibat jangkitan bakteria..

No comments:

Post a Comment