Thursday, October 21, 2010

Rahsia 'Chi' dalam badan

Wah.. gembiranya hati akak.. Sudah beberapa hari akak tak muntah-muntah.. Rasa-rasanya alahan akibat mengandung ni dah nak berakhir.. Sudah hampir 2 bulan dapur akak tak bekerja. Ha? Dapur akak boleh bekerja? Ialah.. akak tak larat nak masak sejak 'merana' akibat alahan . Bau minyak, bau bawang goreng bau goreng ikan, ikan bilis dan bau-bau yang sewaktu dengannya.. semuanya boleh buat akak jadi pening.. lepas tu jadi loya.. pastu .. imagine sendirilah..
Masuk dapur adalah, tapi cuma untuk menjerang air, buat susu untuk anak atau buat basuhan yang minima je.. Dulu akak lap meja dapur dari minyak, sejak dua bulan lalu, akak lap dapur cuma untuk buang habuk.. Ha ha ha.. kelakar,kan. Hai.. tapi akak tak usah risau dah sebab akak ada berita baik. Nak dengar?
Akak dah mulai masak- semalam. Ha?? Akak dah boleh tahan bau minyak? Ya, tanggal 20 October 2010, hari penuh keriangan dalam hidup akak sejak 2 bulan yang lalu. Akak dapat satu petua daripada seorang teman Cina akak. Sudah 3 hari akak mengamalkan minum sejenis sup herba 'sing seh'. Ini dia..(maaflah.. akak cuba cari image kat internet tapi tak jumpa)..
Soup herba ini dipercayai secara turun-temurun untuk meningkatkan 'chi'. 'Chi' dalam bahasa mandarin merangkumi daya fizikal, mental dan sekaligus meningkatkan daya konsentrasi. Wah.. sounds magical, right?
Nanti akak buat homework sikit. Akak akan post informasi tentang herba itu,k.

No comments:

Post a Comment